• Enerji Fuarı ve Kongresi
  • 21-24 Kasım 2024
Kalan Süre

Haberler

Akdeniz’i plastikten kurtarmak

Türkiye’de geri dönüşüme verilen önem özellikle son yıllarda çevre bilincinin de gelişmesiyle oldukça arttı.

 

2001 yılından bu yana sürdürülen geri kazanım projeleri, atıkları dönüştürme çalışmaları sayesinde hem büyük bir enerji tasarrufu sağlanırken hem de ihmal edilen doğal kaynakların korunması ve gelişmesi için adımlar atılmış oldu.

 

Ancak bu kapsamda yapılan uygulamalar hala çok yeterli değil. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)'nin hazırladığı raporda bu acı gerçeği gözler önüne serdi.

 

WWF’nin yayımladığı plastik raporuna göre Akdeniz, dünyanın plastik atık seviyesi en yüksek denizlerinden biri ve kıyılarındaki atıkların %95’i plastikten oluşuyor.

Rapora göre bu atıklar öncelikle Türkiye ve İspanya’dan geliyor. Bu iki ülkeyi takip edenler İtalya, Mısır ve Fransa.

 

WWF’nin verdiği rakamlara bakıldığında, Avrupa’da yılda 150 bin ila 500 bin ton makroplastik, 70 bin ila 130 bin ton mikroplastik denize atılıyor. Bu plastiklerin büyük bir kısmı Akdeniz’de birikiyor.

 

Akdeniz’deki mikroplastik yoğunluğu Büyük Okyanus’un kuzeyindekinin dört katından daha fazla. Bu atıklar zamanla gıda zincirinin de bir parçası haline gelerek tüm canlıların hayatını tehlikeye atıyor.

 

Avrupa’da her yıl açığa çıkan 27 milyon ton plastik atığın sadece üçte biri geri dönüştürülüyor. Plastik atık kirliliği balıkçılık ve turizm gibi önemli ekonomik sektörleri de olumsuz etkiliyor.

 

Bu olumsuzlukları gidermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok etkili geri dönüşüm stratejileri geliştirmek gerekiyor.

 

Bu kapsamda CNR Holding tarafından Çevre Bakanlığı'nın desteği ile 17 - 20 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenecek ‘ENTECH Geri dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı'nda doğa dostu teknolojilerle geliştirilen geri dönüşüm uygulamalarını ve çevreyi korumak için geliştirilen en son projeleri görebilirsiniz.